Pytanie na Śniadanie

Krem brokułowy z krokietami

Krem brokułowy
  • 500 g brokuła
  • 300 g szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 białe cebule
  • jeden por
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie pieczywa tostowego
  • 300 g kawałku sera gouda
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 200 ml oleju rzepakowego
Cebulę i pora kroimy w plastry i dusimy na maśle, zalewamy wodą i gotujemy lekki wywar ok. 35 - 40 min. Gotowy wywar cedzimy, brokuły dzielimy na drobne różyczki, bulion dzielimy na dwie porcje.  Jedną porcję mieszamy ze śmietanką i studzimy. Drugą porcję bulionu gotujemy z drobno posiekanym brokułem ok. 4 min. Następnie dodajemy szpinak i resztę bulionu wymieszanego ze śmietanką. Całość miksujemy na gładką masę. Odkrawamy skórkę z chleba tostowego i wałkujemy tak, żeby powstały placki. Ser gouda kroimy w słupki o grubości 0,5 cm każdy. Słupek kładziemy na brzegu spłaszczonego kawałka pieczywa i zwijamy w rulon. Gotowego krokieta maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rumiany kolor. Gotowy krem podajemy z krokietami i natką pietruszki oraz oliwą truflową.

Więcej na ten temat